Olen viime aikoina hieman konsultoinut ravintoloita vegaaniruokien ihmeistä. Lisäksi on tullut mietittyä uusia helppoja yllätyksiä talvisten tunturivieraiden herkuiksi. Sen myötä, laitetaanpa pari hyväksi havaittua ohjetta jakoon. Ensimmäisenä mokkapalat:
Kiehauta vesitilkassa 2 dl porkkanaraastetta. Jäähdytä.
Sekoita lusikalla keskenään
8 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata muilla jauhoilla tai leseillä)
4 dl tummaa sokeria (esim. intiaani- tai fariinisokeria)
4 tl leivinjauhetta
8 tl vaniljasokeria
5 rkl tummaa kaakaojauhetta
8 rkl vahvaa kahvia
* * *
Lisää seokseen
200 g pehmeää rasvaa (esim. sinistä keijua, kookosöljyä, maapähkinävoita…)
2 dl vettä
porkkanaraaste (…ei saa olla tulikuumaa, muuten leivinjauheen nostattava vaikutus heikkenee ts. leivinjauhe reagoi jo liian aikaisin, eikä enää uunissa, kuten olisi tarkoitus).
BONUS: Lisää taikinaan tummasuklaan palasia, jos haluat suklaistakin suklaisempaa…
* * *
Levitä taikina pellille. Paista noin 35 min 175*C.
* * *
Kuorrute
Sulata 75 g rasvaa eli sinistä keijua/kookosöljyä/maapähkinävoita ja lisää siihen
0,75 dl kahvia
3 rkl kaakaojauhetta
4-6 dl tomusokeria
Levitä kuorrute jäähtyneiden mokkapalojen päälle. Mitä kiinteämpää massa on, sitä äkimpään se kovettuu. Koristeiksi kookoshiutaleita vielä kostean kuorrutteen päälle. Nam!