Perheiden haastattelu: Onko pyhäläinen jatkossakin pelkosenniemeläinen?

Huhtikuun tienoolla ratkeaa Pelkosenniemellä toivottavasti kahdeksan vuoden odotuksen jälkeen, minne Pyhätunturissa saadaan vakituinen ja laadukas päiväkoti. Tarve on kova, sillä hoitolapsia olisi ensi syksynä ainakin 15. Tänä talvena perheitä helpotti jo Pyhäjärven kylään saatu 5 kk väliaikainen päivähoitokokeilu. Sinne mahtui kahdeksan lasta.

Tunturin matkailualue kasvaa, ja perheitä muuttaa alueelle lisää. Kasvu tuo taloudellista etua alijäämäiselle kunnallemme. Pyhällä asuvat kuntalaiset asuvat usein loma-asunnoissa ja maksavat korkeita kiinteistö-, yhteisö- ja palkkaveroja. Hoitolapsista kunta saa valtionosuuksia (n. 25% kuluista) ja naapurikunnan lapsista erikseen korvauksen. Kuntapäättäjät ovat tärkeässä roolissa, ja päätöksiä odotetaan huhtikuussa, jotta päivähoito voisi käynnistyä elokuun ruskasesonkiin.

Haastattelin kokemuksista Pyhällä asuvia pikkulapsiperheitä:

  • Kuinka 5 kk väliaikainen päivähoito on helpottanut elämäänne?
  • Millaisia ajatuksia teillä on tulevaisuudestanne Pyhällä?

Tulevat vanhemmat, yrittäjät, kuntalaiset, mökin omistajat, lapsi syntyy 2018: ”Asuisimme ja yrittäisimme mieluiten jatkossakin Pyhätunturissa, sillä viihdymme täällä hyvin. Lapsen syntymä kuitenkin mutkistaa tilannetta. Toinen meistä tekee keikkatyötä ja on pidempiä aikoja poissa kotoa. Hän kyllä siirtäisi yrityksensä kirjat kuntaan, jos lähipäivähoito järjestyisi. Meille on kunnan palveluissa annettu ymmärtää, että olisi lapsen parhaaksi kulkea päiväkodin isossa ryhmässä, mikä tarkoittaisi 100km ajamista päivittäin. Tämä ei tule olemaan meille vaihtoehto, vaan ennemmin tulisi eteen poismuutto. Lähipäivähoito on yrittämisen perusta. Myös sisäliikuntatilat tulisivat yrittämisen ja elämisen kannalta uutena palvelumuotona tarpeeseen.”

Yrittäjäpariskunta, lapset 2 ja 3 v: ”Päivähoito on ollut arjessamme valtava helpotus. Nyt voimme molemmat käydä töissä, kun lapset pääsivät päivähoitoon. Hoidimme lapsia ennen itse kotona, hoidimme vuorotellen työt ja rakensimme samalla talon Pyhätunturiin Pelkosenniemelle. Toivomme, että päivähoidon jatkumo varmistuisi.”

Yrittäjäpariskunta, mökinomistajat, kuntalaiset, lapset 1v ja toinen syntyy 2018: ”Kevättalvella tutustutamme esikoista uuteen lähipäivähoitoon. Esikoinen tarvitsee päivähoitoa ensi syksynä. Kirkonkylälle asti emme lapsia hoitoon kuljeta, se on kohtuuton vaatimus. Jos lähipäivähoitoa ei ole, toinen vanhemmista jää työttömänä kotiin, vaikka tunturissa olisi töitä. Odotamme pysyvän lähipäivähoidon järjestymistä vuoden 2018 loppuun saakka. Jos sitä ei saada, siirrämme omat ja yritystemme kirjat toiseen kuntaan.”

Yrittäjäpariskunta, mökinomistajat, kuntalaiset, lapsi 2v: ”Ihanaa, että päivähoito on vihdoin käytettävissä. Lapselle se on tärkeää oppimista yhteisöön. Lapsi on viihtynyt hyvin lähipäivähoidossa ja jatkamme sitä mielellämme syksyllä. Kirkonkylälle kuljettaminen on mahdotonta. Toinen meistä tekee on sesongit hyvin kiireinen ja meillä on vain yksi auto. Jos saamme lisää lapsia, niin silloinkin päivähoito on isommalle lapselle tarpeen. Se on muuten ainoa tukiverkostomme Pyhällä, sillä sukulaiset asuvat kaukana.”

Mökin omistajat, kausityöntekijät, lapsi 0v: ”Jos lähipäivähoitoa ei ole, toinen meistä joutuu jäädä työttömänä kotiin hoitamaan lasta. Töitä olisi ja niitä mieluusti tekisimme. Toivomme lisää lapsia ja haluamme asua Pyhällä, mutta poismuutto ei myöskään ole poissuljettua, jos arki käy liian haastavaksi ilman tukiverkostoja. Kirkonkylän päivähoito on liian kaukana.”

Yrittäjäpariskunta, kuntalaiset, lapsi 3v: ”Lähipäivähoito on helpottanut arkea todella paljon. Jää enemmän aikaa olla lapsen kanssa, kun muuten arki on talvisin niin hektistä. Ollaan nyt ehditty kasvattaa meidän yritystoimintaa kestävämmälle pohjalle. Lapsi myös tykkää, kun hoitoon on lyhyt matka. Kun vietiin niemeen, niin hoki joka kerta, että pitkä matka.”

Kausityöntekijät, kaksi pientä lasta: ”Tarvitsemme päivähoidon, johon kaikki Pyhän alueen pienet lapset mahtuvat! Ilman sitä en voi etsiä työtä, ja jos seuravana vuonna ei ole päivähoitoa, emme ehkä tule.”

Yrittäjäpariskunta, kuntalaiset, lapsi 2 v: ”Lähipäivähoito helpottaa vanhempien ajankäyttöä, vaikuttaa lasten kasvuun ja kehitykseen positiivisesta sekä on iso mahdollisuus kuntataloudelle. On epäreilua yrittäjiä kohtaan, jos peruspalvelua ei saada kuntoon, koska yritysten kasvu tuo kuntaan koko ajan lisää rahaa. Yrittäjinä tilanne pistää miettimään, onko Pyhätunturi paikka, missä kasvattaa lapsia ja yrittää.”

Lähteneet ja lähtevät

Yrittäjäperhe aikoo liikkua palveluiden perässä, lapset 1v ja toinen syntyy 2018: ” Tämän hetkinen palvelu ei ollut meille ratkaisu, koska olimme joutuneet jo keksimään toisen ratkaisun (eli Luoston päivähoidon). Ja koska nyt alkanut hoito on muutaman kuukauden kokeilu, ei haluttu laittaa lasta tilanteeseen jossa hoitopaikka muuttuu jatkuvasti. Se ei ole lapsen edun mukaista. Syy, miksi valitsimme Luoston Pelkosenniemen päiväkodin sijaista oli, että Luostolla on tarjolla ryhmäperhepäivähoitomuoto. En halua laittaa vuoden ikäistä lasta isoon päiväkotiin vaan perhepäivähoitomuoto on mielestäni parempi vaihtoehto pienille lapsille. Nykyistä Pyhän päivähoitopalvelua sivusta seuranneena olen kuitenkin huolissani ettei kyseiset tilat riitä kaikille alueen hoitoa tarvitseville vaan jo nyt on tehty perheiden kesken sopimuksia, jossa omasta hoitopaikasta on luovuttu ja ”annettu” se sitä eniten tarvitsevalle.”

Poismuuttaneet, kausityöntekijät, lapsi 1v: ”Jos pyhätunturilla olisi ollut päiväkoti ja kouluasiat kunnossa, en usko että oltais muutettu pois. Monta kertaa on tehnyt mieli muuttaa takaisin, mutta tuo 5kk:n päivähoito ei vakuuta. Plus tuo ilmapiiri tuosta päiväkoti-koulu asiasta alkaa olla jo niin ”rumaa” että siihen ei tee mieli liittyä mitenkään.”

Lasta toivova pariskunta etelästä: ”Haaveilemme lapsiperhe-elämästä Pyhällä etelän harmauden sijaan. Mökki ja töitä löytyy kyllä, mutta pysyvän päivähoidon järjestyminen edesauttaisi haaveen toteutumista.”

Kuntaan muuttoa harkitsevat

Mökinomistajat, etätyöntekijät, yrittäjät, lapsi 1v: ”Pelkosenniemellä tehdään kaikkensa, etteivät uudet lapsiperheet muuta kuntalaisiksi, ainakaan Pyhälle. Perheessämme on kaksi etätyöyritystä. Lähipäivähoito mahdollistaisi etätyön lisäksi hiihtokeskuksessa työskentelyn. Voisimme maksaa mieluusti verotulot tänne, jos osa-aikainen päivähoito järjestyisi. Sitä ennen emme voi muuttaa Pyhätunturiin. Asumme silti mökillämme Pyhällä jo yli puolet vuodesta.”

Rukakeskus konsernissa työskentelevä esimies ja kahden alle kouluikäisen lapsen vanhempi: ”Muuttaessamme pohjoiseen edellytyksenä meillä oli vakituinen päivähoito tunturissa. Muutimme Rukalle. Jos päivähoito olisi ollut tarjolla Pyhällä, olisi asuminen Pyhällä ollut myös vaihtoehtona Rukan sijaan.”

kuva-17

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s