Aktivismikoulutuksen antia vol. 2.

Verrattain pienillä budjeteilla aktivistit ovat saaneet aikaiseksi kiihtyvän globaalin liikehdinnän. On tärkeintä fokusoitua siihen missä olet hyvä ja mikä sinua motivoi. Tee mitä rakastat, ja rakasta mitä teet. Lisäksi muistaen lauseen, johon vielä palaan: Shaming vegans harm the animals.

Näyttökuva 2016-4-8 kello 9.41.40

Maailma ei ole vegaaninen, koska veganismin hinta nähdään liian suurena. Se on sosiaalisesti, käytännöllisesti ja makuaistillisesti vaativaa.

Näyttökuva 2016-4-8 kello 9.42.56

Suurin osa ihmisistä ylikuluttaa tiedostamattaan eläinkunnantuotteita siksi, koska se on normi. Tavanomaista on hankala kyseenalaistaa. Seuraavina syinä tulevat herkullisuus ja täyttävyys. Juuri näistä syistä itsekin toisinaan kulutan yhä eläintuotteita.

Samaan aikaan ihmiset aidosti välittävät eläimistä ja haluavat tehdä hyvää. Eläineettinen argumentti ei vain ole monelle se ensimmäinen, ainoa tai relevantein. Hyvin pieni osa ihmisiä potentiaalisesti muuttuu hetkessä täysin vegaaneiksi. Ja erittäin pieni osa edes vegaaniutta kokeilleistakaan pysyy vegaanina lopun elämäänsä.

Pienin askelin

Askel kohti veganismia on tietoisuuden tasolla tapahtuva muutos. Tätä voidaan lähestyä myös toiminnan kautta. Asenteet muuttuvat huomaamatta tekojen myötä. Siksi kaikki syyt, joiden vuoksi lihankulutusta vähennetään ovat muutoksessa tärkeitä: terveys, ympäristö, nälänhätä, raha, maku… Pyri siis löytämään lihan vähentämiseen yhteisiä syitä, yhteisiä kokemuksia. Näyttökuva 2016-4-8 kello 9.54.40

”Rakastan lihan makua” tai ”Nuo vegetuotteet ovat kalliita ja outoja” ovat tavallisia suhtautumistapoja veganismiin. Toisaalta moni saa kasvisruokapäivästä hyvää oloa ja uusia makuelämyksiä. Silloin kynnys kasvisruokailuun madaltuu.

Erittäin mielenkiintoista on, että tutkimusten mukaan vegaaniruoan syöminen muuttaa ihmisten asenteita eläimiä kohtaan empaattisemmiksi. Liharuoka päinvastoin.

Uusia tuotteita ja tutkimusta

Eläimettömät tuotevalikoimat ovat isoissa kaupoissa kohtalaisia. Tilannetta entisestään helpottamaan saattaa markkinoille tulla muutamissa vuosissa laboratoriossa soluilla tuotettua AITOA maitoa, lihaa ja nahkaa. Nämä tulisivat siis olemaan kemiallisesti täysin samanlaisia, kuin eläimistä irroitetut osat. Lisätietoa Muufrii-artikkeleista.

Tuotekehittelyssä liikkuvat nyt isot rahat. Laboratoriotuotannossa piilee mahdollisuus. Labraeläintuote olisi halpa ja kivuton.

Jenkeissä on lisäksi annettu yli miljoona euroa tutkimuksiin, joilla tutkitaan, mikä on vegaanijärjestöissä strategisesti vaikuttavaa toimintaa.

Syyllistävät vegaanit vahingoittavat eläimiä?

Osa vegaaneista on sitä mieltä, että on riittämätöntä ja moraalitonta kehottaa ihmisiä vähentämään lihankulutusta. Nämä ns. vegaanipoliisit käyvät säälimättömästi sosiaalisessa mediassa vegaaniuden haasteita pohtivan kimppuun.

Saako vegaaniksi ryhtymisen tai vegaanina pysymisen vaikeudesta siis puhua ääneen? Onko veganismi vain puhdasoppiseen täydellisyyteen pyrkivä elämänkatsomus? Onko sellainen houkuttelevaa? Osalle ihmisiähän koko sana ”vegaani” on vaativan utopistinen. On todellakin eri asia olla vegaani Helsingin Kalliossa kuin Lapissa.

Näyttökuva 2016-4-8 kello 9.41.54

Kun halutaan saada isoja vaikutuksia eläinteollisuuteen, tärkeintä on juuri nyt vähentää kasvatettavien tuotantoeläinten ja kärsimyksen määriä. Suurin vaikutus on kalan ja lihan kulutuksella.

Eläintuotteiden vähentäminen lautaselta on merkittävä askel kohti vegaania maailmaa. Kun yli puolet ihmisistä eli kriittinen massa vähentää lihansyöntiään murto-osaan, vaikutukset ovat jo todella suuret. Mutta jos vain muutama prosentti ihmisiä ryhtyy vegaaneiksi muiden jatkaessa entiseen malliin (tai Kiinan ja Intian tavoin lisätessä lihankulutustaan), niin eläimille muutoksia ei juuri näy.

Näyttökuva 2016-4-8 kello 9.42.11

Eniten eläimiä kärsii ja kuolee kalastuksessa (isoin ympyrä) ja maataloudessa (sen sisälle piirretty tumman sininen iso ympyrä). Vähemmän eläimiä on turkis- ja eläinkoeteollisuudessa.

Seuraavaksi muistilappu itselle: Syyllistäminen ei tutkitusti moniinkaan auta. Käytä siis mielummin huumoria ja positiivista, arvostavaa, ratkaisukeskeistä, kannustavaa, avointa, kuuntelevaa otetta. Keskity enemmän prosessiin ja kohtaamiseen – kuin pikkutarkasti sisältöön.

Faktat eivät myy ideologiaa, jos asenne on syyllistävä. Mielestäni pahoja asioita tekevät ihmiset eivät oikeasti tietenkään ole pahoja ihmisiä.

Huoli eläimistä on jo normi

Näyttökuva 2016-4-8 kello 9.54.21

Vihreällä suurimpien eläinjärjestöjen käyttämät varat kampanjointiin vs. suuryritykset.

Vaikka suuryritykset käyttävät valtavia määriä rahaa hidastaakseen eläinaktivistien unelmia, niin eläinteollisuuden puolustajat kyllä sahaavat jatkuvasti omaa oksaansa. He yrittävät puhua mustaa valkoiseksi. He väittävät olosuhteita hyviksi, vaikka suurin osa ihmisistä näkee huolenaiheet.

Viimeisin itkunaurattanut tapaus oli, kun HKScanin vastaus teuraskohuun oli hankkia teurastamoihin valvontakamerat – joita kukaan ei katso, tai joita toimittajille ei voi näyttää. Anteeksi kuinka?! Kameroiden puoleen käännytään vain silloin, jos on epäily eläinten kaltoin kohtelusta. Sen saamiseksi tarvitaan lisää salakuvauksia, joista taas teollisuus haluaa kuvaajat syytteeseen. Uskomatonta menoa, sanoo moni kuluttaja.

Vastaavia esimerkkejä riittää. Maatalouden etuja (!?!) ajavat tahot ministeri Tiilikaista myöden jaksavat hokea, kuinka ”Suomessa eläimet voivat hyvin, kun taas ulkomailla…”. Jep. Eläinjärjestöjen eläinlakiuudistukseen ajamat pääkohdat liittyvät parannuksiin, jotka ovat jo monissa verrokkimaissa toteutettu: rauhoitettuun ja kipulääkittyyn kastraatioon, vapauteen liikkua, häkittömyyteen, ylijalostuksen ja eläinviihteen rajoituksiin.

Ihmisten mielipiteet ja tiedot jo muutuvat, vaikka etujärjestöt eivät vielä uskalla. Valtaosa eurooppalaisista haluaa parannuksia eläinten oloihin ja on lisännyt kasvisruoan osuutta ravinnossaan. Eläinteollisuus ostaa valheillaan vain lisäaikaa. Koulutuksen luennoitsijat Melanie ja Tobias ovat havainneet maailman kiertueellaan, että maailma muuttuu nyt kohti veganismia kiivaammin kuin koskaan ennen.

Tämä riittää juuri nyt.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s