Pelottaa mutta ei auta

Empiirinen havainto: Yksinmatkustaminen vahvistaa itseluottamusta. Esimerkiksi ylitin itseni, kun tein 8 km pyöräretken alkulomasta yksin isolla ja hiljaisella 34 km pitkällä saarella. Ohitseni huristelivat koko ajan Amerikkalaisista poliisisarjoista tutut mustat killeriautot – Kuskien täytyisi olla joko ”ganstereita” tai ”egobuustaajia”. Kuitenkin tarkemmin katsoessani ratissa hymyili aina iloinen eläkeläismummeli.

Wild Pacific Trail -luontokävelyillä pelottivat karhut! Hui, vaikkei niitä noilla reiteillä kuulemma niitä yleensä ole. Lisäksi ne väistävät ihmistä ohjeiden mukaan: ”You just make yourself big, yell them that GO AWAY BEAR. Throw some stones, if it’s needed.” Vai niin.

Käytiin Whistlerissä konferenssikollegani kanssa. Siellä nähtiin karhu alamäkipyöräilyreittien välissä rinteellä. Kukaan ei edes ihmetellyt! Katseltiin sitä terassilta ja tarjoilija kertoi, että karhut ovat siinä kuulemma usein – alle sadan metrin päässä terassista ja parin kymmenen metrin päässä pyöräilijöistä.

Whistlerin kylä oli melko samanoloinen kuin Chamonix. Paljon outdoorjuttuja upeassa luonnossa ja viihdettä turisteille. Päätettiin mennä kokeilemaan köysirataa. Luulin, että se on joku puusta puuhun juttu. Mutta maksun jälkeen selvisi, että se oli 2km köysirata yli laakson! Kääk! Ja hypittiin myös köydestä järveen, sekä käytiin kumiveneellä 2,4 km pitkässä koskenlaskussa. Kaikissa pelotti. Että tippuu ilmaan tai veteen ja… Mutta piti silti mennä kokeilemaan. Ja onneksi mentiin, oli tosi hauskaa 😀

IMG_0755IMG_0754 IMG_0776Näyttökuva 2014-7-13 kello 21.46.19

Tofinossa pelotti mennä surffaamaan itsekseen. Onneksi silti menin, koska oli sopivaa aaltoa ja hyvin meni! Välillä aalloissa pelotti, että jos niiden mukana tulisi vaikka hai. Ei täällä niitä ole, mutta silti pelotti.

IMG_0489Viereinen kyltti majapaikan edessä aiheutti tiettyä googlettelua… Tuosta ilmiöstä ei halua enempiä lähikokemuksia.

Alkuun nukuin hotellissa, mutta sitten vaihdoin hostelleihin. Pääsee halvemmalla ja tutustuu mielenkiintoisiin uusiin ihmisiin ympäri maailman. Vaikka teinibilettäjät pelottivat, niin ei sellaisia ole näkynyt. Kaikki ovat olleet mukavia. Olen tavannut vietnamilaisen matikan opettaja Lin, chileläisen biologin Cherryn, saksalaisen erityisopetta Majkenin, ranskalaisen taidekonservoijan Clairin, japanilaisen Yukon, Kanadalaisen triathlonisti fysiikan ope Marien (kuvassa)… Olen asunut hostellissa, missä ei ollut mitään lukkoja (kuvassa), sekä nyt 18 naisen dormissa (on lukkokaapit). Porukalta on viety ruokaa jääkaapista, mutta muuten kaikki on mennyt täydellisesti.

IMG_0651IMG_0810

Täällä häipyy suomalainen jäyhyys ja ihmisten pelko. Tottuu juttelemaan kaikille, kun odotat bussia. Olemaan avulias ja ystävällinen. Kärsimättömyyttä tai ärsyyntymistä ei näytetä (esim. jonot tai ruuhkat), niin siinäpä oppii itsekin (vaikka melkein jo olen kärsivällisyyden perikuva;). Täällä on muuten tapana puhutella ”Juuri Sinua” eli painaa aina nimi mieleen. ”Have a wonderful day Maryann!” huikkaa heti pyörän vuokraaja. Tai supermarketissa ensin kysytään ”How are You doing today?” Siihen pitää vastata ja kysyä vastakysymys. Sitten vasta alkaa asiointi. Suomalaisena kertoisin tietysti heti pidemmin, mutta se ei vissiin ole tapana.

IMG_0216Kun matkustaa yksin, voi unohtaa kellon, ja tehdä mitä lystää. Voi toteuttaa paljon suunnitelmia, koska voi tehdä omaan tahtiin, eikä ole kelle kiukutella. Toisinaan kyllä kaipaan riitapukaria, kun eksyy nälkäisenä… Mutta ei sitä itsensä kanssa jaksa kauaa riidellä.

Lentopelkoon tein muuten äsken todennäköisyyslaskennan esimerkkitehtävän ensi syksyn oppitunneille – enemmin voittaa lotossa, kuin kone tippuu Vancouver cityyn (kuvassa).

Kun alkaa pelottaa ja ahdistaa, pitää vain sanoa itselleen, että ei ole hätää. Sen jälkeen ei kun menoksi ja heittäytyminen tuntemattomaan 😉 Kotoa poistuminen on pelottavaa, mutta vielä pelottavampaa minusta on, jos ei uskalla poistua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s