Jenkkikulttuurista

Kanadaa on kehuttu edistykselliseksi. Ihmiset ovat superystävällisiä. Kaikki katsovat silmiin ja juttelevat. Se on mukavaa. Hommat muutenkin toimii luotettavasti. Silti tänään alkoi jo vähän ärsyttää jenkkimeininki. Paitsi jatkuva small-talk, myös kolme perusasiaa hiertää – asuminen, liikkuminen, ruoka. (Plus se, kun yksi jenkki sanoi mulle, ettei voi nyt matkustaa Suomeen, koska pelkää Venäjän hyökkäävän. For real?)

Kanadalaiset ovat ylpeitä luonnostaan, syystäkin. Upeat suojelualueet tarjoavat monia mahdollisuuksia kestävän kehityksen näkökulmasta. Mutta niissä myös piilee sudenkuoppa. Äkkiseltään ne näyttävät niin hienoilta, että muu todellisuus unohtuu. Kun ihan perusjutuissa olisi kehitettävää.

IMG_0642Talojen rakenteet ovat yllättävän kehnoja. Seinät ovat ohutta lastulevyä ja ikkunoissa on vain yksi lasi. Kuinka he pärjäävät kylmällä? Voi sitä energian hukan määrää.

IMG_0640

Kävelin eräälle luontopolulle päästäkseni kilometrin verran pyörätietä. Vaikka pyöräteitä on ja muutama bussikin kulkee silloin tällöin, niin koko ajan ohitseni ajoi JÄRKYTTÄVÄN KOKOISIA yksityisautoja. Kaikki autot ja ne harvat bussitkin pärisevät jättikokoisilla moottoreilla. Bensaa kuluu varmasti tuplasti eurooppalaisiin autoihin verrattuna. Bensa on myös halvempaa (noin euron litra). Välillä isoissa autoissa näkyy tosi isoja ihmisiä.

”Luontokokemus” näyttää olevan monille vain helppo polku parkkipaikalta näköalapaikalle. ”Hurry up, we’re almost there” sanoi isä kannustaen tyttöään keskellä upeaa vanhaa peikkometsää  ennen näköalapaikkaa. There it is: THE awesome natural place, THE view point, THE famous one. Cool. Checked. Next. Lets go.

IMG_0569IMG_0577

IMG_0641Roskaruoka ja roska. Terveellinen ruoka on kallista verrattuna sipseihin ja limuun. Normi on ottaa ravintoloissa take-away annos (pitää sanoa erikseen, jos haluaa syödä paikan päällä!). Eli voi sitä syntyvän roskan määrää, kun joka annos pakataan pahviin, folioon ja paperiin.

Vaikka organic on yleistä, niin silti 90% ruoasta on perusmättöä. Olen nähnyt järjettömän isoja nimettömiä halleja. Niiden ovien takana on varmasti eläintuotantoa – kanoja, sikoja ja lehmiä. Liha ja maito on kulttuurillinen normi, vaikka vegaanisia herkullisia tuotteita onkin joka kylässä ja kaupassa.

Lisäksi pakkauskoot ovat ihan valtavia. Ruokaa mennee varmasti roskiin paljon. Näin yksin liikkuvana on hankala oikeasti löytää ostettavaa. Kuvassa jäätelöä perus neljän litran ämpäreissä supermarketissa.

Kaupat pursuavat tavaraa, tietenkin. Olen nähnyt valtavia self-storage alueita, joissa ihmiset voivat säilyttää tavaroitaan. Samoja ongelmia siis.

IMG_0636

Liian helpot ja pienet jutut eivät yksinkertaisesti riitä mihinkään. Vaikka käsipaperi on kierrätyskuitua ja materiaaleja kierrätetään juu, niin nämä pienet asiat voivat tuudittaa valheelliseen todellisuuteen muutoksesta. Onhan kierrätysservetti nappikauppaa verrattuna tuhlailevan asumisen, ruoan ja autoilun päästöihin.

Haasteet ovat samat täällä kuin meilläkin paikallisessa luonnonsuojelussa – kaivokset, turismin laajentuminen, kemikaalit ja öljyputket ja -kuljetukset uhkaavat luontoa.

Tämä oli alustus. Kirjoitan lähipäivinä puhtaaksi yksinkertaistavan yhteenvedon ”Maailman tila 2013” kirjasta siitä, mitä täällä pitäisi tehdä. Hyviä ideoita kai tarvitaan. Jokainen täällä tapaamani ihminen pääpiirteittäin tietää tilanteen vakavuuden. Se on lohdullista. Kuitenkin aika hupenee ja kun katsoo massoja, ei näytä kovin todennäköiseltä, että osaisimme muuttua ja muuttaa jäykkää systeemiä ajoissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s