Ruokapuutarhan syksy

Jos aiot ensi kesänä viljellä palstaa tai kotipihan ruokapuutarhaa, niin tässä vinkkejä talveen valmistautumiseen:

Kerää yksivuotisten kukkineiden kasvien siemenet talteen, vaikka kuiviin paperipusseihin. Säilytä ne pimeässä ja kuivassa. On hauska kasvattaa omista siemenistä vaikkapa salaatteja, herneitä ja retiisejä.

Älä käännä maata, vaan kippaa maan päälle lehtiä. Madot vetävät ne koloihinsa ja muuttavat ne supermullaksi eli kakakseen. Maan kääntäminen lisää ravinteiden karkaamista syyssateiden mukana. Muokkaaminen vaurioittaa tärkeitä maanparantajia – sienijuuria ja pieneliöitä. Jos maa on savisen tiivis ja sinne on saatava ilmaa, sitä voi sinne varovasti tökkiä vaikka talikon piikeillä, maata rei’ittäen.

Syyslannoita, kun maassa vielä kasvit kasvavat. Ne nappaavat ravinteet ennen talvea. Näin monivuotiset kukat, pensaat ja puut selviävät paremmin talvesta. Syyslannoitukseksi sopii komposti tai vaikka kesän, jopa vuoden muhimassa seissyt lanta. Permakulttuurissa eli kestävässä puutarhassa ei käytetä kaupallisia lannoitteita, jotka perustuvat fossiilisiin raaka-aineisiin (kaivosten fosforiin ja maakaasusta valmistettuun typpilannoitteeseen).

Istuta esimerkiksi taimia ja sipulikasveja.

Kata maaperä ja herkät kasvit esimerkiksi havuilla tai lehdillä. Jos lunta ei tule ennen kovia pakkasia, niin kattaminen suojelee kasvien juuria, pieneliöitä ja auttaa niitä talvehtimaan.

Tee talvipesiä pieneliöille. Jätä maahan risu- ja lehtikasoja, kivirykelmiä ja lahopuuta.

Tai ole suurisydäminen ja nikkaroi siilille talvipesä. …Ja jos olet siilien ystävä, niin katsopa uusimmasta Suomen Luonto lehdestä kellivän siilin kuva s. 24 ❤ ❤ ❤ Aivan mahtava kuva!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s