Internetin äärimmilleen virittämä aivo-osa hiljeni

Kun kotona tulee tyhjä hetki, aivoni siirtävät minut liian helposti nettiin. Pyyhkimään älyvempainta. Vastuut töistä ja maailman menosta tulvivat puhelimesta, tietokoneesta, padista ja televisiosta. Vempeleissä hengaan, kun en muuta saa aikaiseksi. Tai sen jälkeen en ainakaan saa. Pyykkien ripustaminen tuntuu nettijumittamisen jälkeen vaativalta. Passivoidun fyysisesti ja aistillisesti.

Päätin kokeilla kuukautta kotona, jolloin en avaa tietokonetta, nettiä (edes kännykästä) tai televisiota. Että mitä aivot keksivät tilalle.

atk elamys

Mahdollisuuksien maailma kutistui

Ekat päivät olivat vaikeimpia. Ahdisti vähän kaikki. Ei tiennyt miten päin olla. Että joutui olemaan yksin itsensä ja ajatustensa kanssa.

Aluksi tuntui myös ettei ole enää olemassa. Ettei mitään tapahdu oikeasti, kun ei raportoi. Tai seuraa mitä muut tekee, mitä kaikkea tapahtuu. Netissä ilmoitetut tapaamiset tai harrastukset menivät totta kai ohi.

Kuin narkomaani seurasin muiden älykoneilua junamatkoilla.

Aistit ja ajatukset saivat uutta tilaa

Onneksi tilalle tullut yksinkertaisuus alkoi pian tuntua tärkeämmältä.

Opin olemaan rauhassa – kotona kesälomalla! Lueskelemaan kirjaa. Nautin siivoamisesta ja kasvimaasta. Kävin taidenäyttelyissä ja mökeillä. Luontohavainnot syvenivät – esimerkiksi leppäkerttu selvästi aterioi ihmisen kuivaa ihoa, jalallani kävellessään.

Tuli tavattua enimmäkseen läheisimpiä ystäviä. Oman pään hurlumhei hellitti.

leppis

Suosittelen siis. Jo viikko käy ensiavusta. Hidasteita arkeen aiheutuu toki aikatauluista, reiteistä ja säistä. Toisaalta näiden takia tulee soiteltua useammin ystäville, kun pyytää apua tai seuraa.

Nyt tuntuu hurjalta avata taas koukuttavat laitteet

Miellyttävän sileä sormituntuma. Tieto. Nopeus. Tehokkuus. Paluu kaiken äärelle. Menee minuutteja, tunteja tai päiviä – ja pian tuo kaikki ottaa takaisin ylivaltansa.

Juoksen innoissani portaita hakemaan kameran kuvansiirtopiuhaa. Sydän hakkaa jo kiihdyksissä.

Netittömiä viikkoja tarvitaan jatkossakin. Onneksi hidastaminen onnistuu ylipäänsä joten kuten helpommin Lapissa, syyskesän luonnossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s